Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ze suszonych śliwek i żurawiny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki suszone 2 szklanki
żurawina 1/2 szklanki
sok z cytryny
cukier do smaku
Goździki całe Prymat 2 łyżki
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ze suszonych śliwek i żurawiny

Śliwki umyć i zalać niewielka ilością przegotowanej i przestudzonej wody. Pozostawić na kilka godzin, aby śliwki napęczniały. Żurawiny przebrać, umyć i przetrzec przez sito. Śliwki pozbawić pestek(jeżeli mają), a nastepnie podzielić je na mniejsze kawałki(chyba, że ktoś ma już małe suszone kawałki, więc można ten krok pominąć). Do wody w której moczyły się śliwki, dodać do niej goździki, cukier,sok z cytryny, przetartą żurawinę i ją przegotować, a nastepnie ostudzić. Przygotowanym sosem zalać sliwki (wcześniej umieszczone w pucharkach). Na wierzchu można udekorować bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak