Sposób przygotowania

Śliwki umyć i zalać niewielka ilością przegotowanej i przestudzonej wody. Pozostawić na kilka godzin, aby śliwki napęczniały. Żurawiny przebrać, umyć i przetrzec przez sito. Śliwki pozbawić pestek(jeżeli mają), a nastepnie podzielić je na mniejsze kawałki(chyba, że ktoś ma już małe suszone kawałki, więc można ten krok pominąć). Do wody w której moczyły się śliwki, dodać do niej goździki, cukier,sok z cytryny, przetartą żurawinę i ją przegotować, a nastepnie ostudzić. Przygotowanym sosem zalać sliwki (wcześniej umieszczone w pucharkach). Na wierzchu można udekorować bitą śmietaną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !