Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z połową szklanki letniego mleka, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszając dodajemy jajka roztrzepane z cukrem , resztę letniego mleka i stopione, cieple masło. Ubijamy to drewnianą łyżką ok. 15 minut, aż się pojawią pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut ( do podwojenia objętości).
Na patelni rozgrzewamy olej ( około centymetra głębokości) i kładziemy owalne placuszki, po kilka na patelni. W każdy wciskamy delikatnie truskawkę i zsuwamy z łyżki trochę ciasta tak, żeby ją przykryło. Przykrywamy patelnię pokrywką, gdy spód się zrumieni, przewracamy i dosmażamy bez przykrycia.
Usmażone racuchy odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i otaczamy w cukrze -pudrze.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    często robię racuchy ,ale nigdy z nadzieniem ,następnym razem będą według Twojego przepisu
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    pomysłowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Racuchy same w sobie to pycha!!!!! a nadziewane? to już rozpusta - muszą być bardzo dobre:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    pycha :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    iga2

    rewelacyjne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    robi? tylko z jab?kiem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ciekawe dodatki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !