Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy nadziewane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 30 dkg
jajko 3 szt
cukier 4 łyżki
mleko 1 szklanka
olej do smażenia
sól do smaku
truskwki w syropie 1 słoik
masło 1/3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy nadziewane

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z połową szklanki letniego mleka, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy wyrośnięte drożdże, mieszając dodajemy jajka roztrzepane z cukrem , resztę letniego mleka i stopione, cieple masło. Ubijamy to drewnianą łyżką ok. 15 minut, aż się pojawią pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut ( do podwojenia objętości).
Na patelni rozgrzewamy olej ( około centymetra głębokości) i kładziemy owalne placuszki, po kilka na patelni. W każdy wciskamy delikatnie truskawkę i zsuwamy z łyżki trochę ciasta tak, żeby ją przykryło. Przykrywamy patelnię pokrywką, gdy spód się zrumieni, przewracamy i dosmażamy bez przykrycia.
Usmażone racuchy odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i otaczamy w cukrze -pudrze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 21.03.2012 10:35
ciekawe dodatki
jasiek 28.01.2012 22:34
robi? tylko z jab?kiem
iga2 20.07.2011 23:28
rewelacyjne
izapozdro 19.06.2011 14:08
pycha :)
ben-ka 01.02.2011 09:59
Racuchy same w sobie to pycha!!!!! a nadziewane? to już rozpusta - muszą być bardzo dobre:)
ewasylwia 17.01.2011 15:23
pomysłowe
Ewa111 03.01.2011 11:10
często robię racuchy ,ale nigdy z nadzieniem ,następnym razem będą według Twojego przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak