Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 20 dag
cukier puder 16 łyżek
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 łyżeczka
śmietana 3 łyżki
jabłka 2 szt
ser biały 25 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 15 dag masła, 8 łyżek cukru pudru, cukier waniliowy, 2 żółtka i ubitą pianę z 2 białek, zagnieść ciasto. Włożyć na 1h do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy i zapiec w temp 180 stopni przez około 10 minut. Jabłka obrać, pokroić w cząstki i ułożyć na przestudzonym cieście. Ser zemleć, dodać do niego pozostałe masło utarte z 8 łyżkami cukru pudru, dodać 1 całe jajko, 1 białko, śmietanę, budyń w proszku, wszystko dokładnie utrzeć. Masę serową rozłożyć na powierzchni jabłek, posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 26.07.2012 21:54
boski
Gosia32
Gosia32 11.07.2011 22:34
apetyczny
Iwona51
Iwona51 06.03.2011 19:38
uwielbiam serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak