Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki razowo- żytnie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 1 szklanka
mąka żytnia 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko 1 szklanka
maślanka 1/2 szklanki
woda gazowana 1/2 szklanki
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki razowo- żytnie

Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, maślankę, potem obie mąki ( cały czas lekko roztrzepując trzepaczką), na koniec sól i wodę gazowaną. Ciasto może chwile odpocząć. Smażymy placuszki na kilkumilimetrowej warstwie oleju, na początku pod przykryciem- gdy spód się zrumieni a wierzch zetnie, przewracamy i dosmażamy bez przykrycia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 15.08.2013 08:34
fajne placuszki
angelika14 23.11.2011 18:18
Muszą być pyszne
Ewa111 17.10.2011 20:32
apetyczne i zdrowe placuszki
Goya 31.05.2011 19:04
hmm
Izabela/bella81 25.05.2011 10:35
muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak