Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczane z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 50 dag
mąka ziemniaczana 2 łyzki
mąka przenna 1 szkl
jabłka 1 kg
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 3 łyżki
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczane z jabłkami

Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę. Na stolnice przesiać maki, dodać ziemniaki, jajko i żółtko. posiekać ciasto nożem a następnie szybko zarobić. Ciasto uformować w wałek i kroić na równe części. jabłka obrać, pokroić w cząstki. Każdą cząstkę jabłka oblepić ciastem, formując podłużne knedle. Gotować w osolonej wodzie do chwili aż jabłka będą miękkie. Podawać oblane topionym masłem i posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 26.11.2012 17:45
takich jeszcze nie jadłam
olkaaa 15.09.2012 13:41
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak