Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mandarynkowe z chałwą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 SZTUKI
cukier 0,5 szklanki
mąka 0,5 SZKLANKI
mąka ziemniaczana 4 ŁYŻKI
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa chałwowa:
mleko 1,5 szklanki
żółtko jajek 3 SZTUKI
chałwa 20 dag
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 ŁYŻKA
masło 1,5 kostka
masa mandarynkowa:
pomarańczowe galaretki 2 opakowania
mandarynki 80 dag
ptasie mleczko
żółte galaretki 2 opakowania
śmietanka kremowa 750 ml
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: mandarynkowe z chałwą

Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blachy i pieczemy 30 minut.
Masa chałwowa: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki mleka i żółtkami. Chwilę gotujemy i studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając budyń i chałwę. Masę wykładamy na biszkopt. Schładzamy.
Masa mandarynkowa: galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. mandarynki wrzucamy do ciepłej galaretki. Wylewamy na masę chałwową. Schładzamy.
Ptasie mleczko:galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wrzącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem i dodajemy do tężejącej galaretki. Ptasie mleczko wylewamy na masę mandarynkową. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 05.02.2011 19:50
Pyszne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak