Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik drożdżowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
jajko 3 szt
piwo jasne 1 szkl
cukier 10 dag
drożdże 3 dag
orzechy włoskie 10 dag
rodzynki 10 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik drożdżowy

Drożdże pokruszyć, zalać kilkoma łyżkami piwa, gdy zaczną się pienić, dodać połowę maki. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. po około 30 min dodać resztę piwa , żółtka utarte z cukrem, zmielone orzechy, rodzynki, resztę maki i przyprawę do pierników. Dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać sztywno ubita piane z białek, delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp 180 stopni około50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 11.11.2012 16:22
fajny
Iwona51
Iwona51 30.12.2010 20:43
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak