Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z trąbkami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona
pieprzniki trąbkowe suszone
cebula biała
żeberka wieprzowe
marchewka
słonina
ziemniaki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
lubczyk
natka pietruszki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z trąbkami

Pasek żeberka wieprzowego, kawałek taki na 5-6 kostek, opłukałam i włożyłam do garnka. Zalałam zimną wodą, dodałam 2 kulki ziela i jeden duży liść laurowy. Gotowałam ok. 30 min. aż mięso było prawie miękkie. Następnie dodałam posiekaną kapustę kiszoną, ok. 30 dkg oraz 2 garści suszonych pieprzników trąbkowych i gotowałam dalej 10 min.. Dorzucając grzyby lekko je pokruszyłam - nie trzeba ich moczyć bo są cienkie i zdążą się ugotować. Przygotowałam resztę warzyw. Jedną, niedużą marchewkę starłam na tarce jarzynowej. 1 cebulę posiekałam. 5 sporych ziemniaków obrałam i pokroiłam w kostkę, zalałam w drugim garnku wodą tylko tyle żeby je przykryła i ugotowałam prawie do miękkości. 1 czubatą łyżkę pokrojonej w drobną kosteczkę słoniny zrumieniłam na patelni a kiedy wytopił się tłuszcz dodałam cebulę i marchew - podsmażyłam razem aż warzywa zaczęły się rumienić po czym oprószyłam 1 łyżką mąki, wymieszałam dokładnie i przełożyłam całość do kapusty. Dodałam także ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Jeśli zupa będzie za gęsta to można dolać trochę wody.

Doprawiłam zupę pieprzem ziołowym i 1 łyżeczką lubczyku. Gotowałam razem jeszcze ok. 10-15 min. a potem odstawiłam żeby zupa odpoczęła. Przed podaniem wyjęłam żeberko i usunęłam z niego kości a mięso pokroiłam i włożyłam z powrotem. Podając posypałam posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 22.09.2015 09:44
Dałabym się namówić.
IZABELA29 25.06.2015 19:02
przepyszna zupka
Agnieszka/picola 23.03.2012 23:50
danie pyszne
SmacznaPyza 15.01.2011 16:50
nie, nie to samo - ta sama rodzina grzybów czyli pieprznikowate, ale jednak inny grzyb - jest brązowawy, trzonek i miąższ ma cieńszy niż kurka, jest więc mniej wydajny, ale bardzo smaczny
Henryka2 15.01.2011 14:35
Wybacz pytanie ignorantki, czy trąbki to to samo co kurki?
SmacznaPyza 12.01.2011 17:45
z tego co wiem interesując się mykologią to tempa wzrostu grzybów nie da się dokładnie określić - za dużo zmiennych - zależy od podłoża, na którym rosną, od jego wilgotności i wilgotności powietrza, od ilości światła docierającego do poszycia...czasami wyrastają w ciągu 2 dni, czasami przez kilka nic się nie dzieje... A tak w ogóle to nie jestem żadnym fachowcem :-) lubię grzyby, interesują mnie wszystkie zagadnienia z nimi związane, ale ciągle się uczę bo to bardzo rozległy i trudny temat
pacpaw 12.01.2011 11:51
a mam jeszcze takie pytanie do Fachowca. Otóż w tym roku zrobiłem test na szybkość wzrostu kurek. Obserwowałem dwa grzyby, jeden rosnący na igliwiu, drugi w miękkim mchu. Początek obserwacji, gdy grzyby ledwo się ukazały oczom, były bardzo małe-nienadające się do zbioru. Od tego momentu po 5 dniach oba grzyby osiągnęły wzrost mniej więcej wielkości zapałki. Z tego by wynikała, że taka kurka potrzebuje ok 7 dni, aby ją zebrać. I mam teraz takie pytanie, mianowicie czy wiadomo ile czasu potrzebują grzyby na wyrośnięcie? Czy każdy gatunek grzyba ma inny czas na wyrośnięcia? Czy na podstawie moich obserwacji można stwierdzić, że każda kurka potrzebuje ok. 7 dni (uśredniając), czy też każda populacja grzybów tego samego gatunku rośnie jak chce i tak naprawdę nie jesteśmy w stanie określić ile rośnie grzyb bo ma na to wpływ mnóstwo czynników lokalnych.
pacpaw 11.01.2011 22:15
jak bedzie taki wysyp grzybow jak w poprzednim sezonie to czesc kurek testowo wysusze.
SmacznaPyza 11.01.2011 21:21
można użyć i kurek chociaż trąbki są delikatniejsze - suszę i jedne i drugie - suszonych kurek używam raczej do sosów mięsnych albo po zmieleniu jako przyprawę
pacpaw 11.01.2011 20:41
można użyć pieprzników jadalnych? Je też można ususzyć? Prawdę powiedziawszy do tej pory kurki albo mroziłem, albo używałem na świeżo, ale najczęściej marynowałem.
pawel6 08.01.2011 09:53
można zrobić się głodnym patrząc na tak apetycznie przyrządzone dania
peggysue 01.01.2011 20:07
fajne
agnieszka214 31.12.2010 07:46
orginalne
misia53 30.12.2010 23:02
Trąbki leśne choć nie grają w kapuśniaku się sprawdzają!
ada12302 30.12.2010 22:51
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak