Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada śmietankowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 9 szt
mąka 9 łyżek
cukier 9 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ŚMIETANA30% 0,70 l
śmietan fix 1 opak
cukier puder 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada śmietankowa

Ciasto
białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z 9 łyżkami cukru. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, dalej ubijać. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem pergaminowym, tak by papier był mokry od tłuszczu. Wylać na papier ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Po upieczeniu rolady, zdjąć papier z ciasta i zwinąć roladę. Krem mocno schłodzoną śmietanę, zmiksować z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Ubić na sztywno. Roladę przełożyć kremem i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 23.02.2011 18:18
smakowicie wygląda
Tahitha 31.12.2010 11:12
Pyszna, Może nie taką samą a podobną właśnie zrobiłam :)
Zoso 31.12.2010 10:27
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak