Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1/4 szklanki
drożdże świeże 25 gram
margaryna 100 gram
jajko 3 sztuki
cukier
sól do smaku
cukier puder 1/2 szklanki
jabłka 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Mleko lekko podgrzać. Wlać do szklanki i wymieszać z drożdzami i łyżeczką cukru. Do miski dodać żółtka i cukier puder- zmiksować na jasną, gładką masę. Do rondelka umieszczam margarynę. Do miski z masą jajeczną dodaję mąke, letnią margarynę, mleko z drożdżami i wyrabiam ciasto. Odkładam je w ciepłe miejsce, przykrywam ręcznikiem i czekam około 2 godzin, aż wyrośnie. W międzyczasie jabłka myje, obieram i kroję w plasterki. Następnie ciasto dzielę na 2 części i każdą wałkuje na kształt koła- tnę na 8 części i na każdy kawałek nakładam kilka plasterków jabłek i starannie zawijam. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 C. Na koniec można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 30.12.2010 20:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak