Sposób przygotowania

Najpierw robimy zaczyn - drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, wlewamy pół szklanki letniego mleka i posypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Mąkę solimy, dodajemy wyrośnięte drożdże , potem jajka roztrzepane z cukrem, mieszamy. Dodajemy twaróg mielony i mieszamy dokładnie. Wlewamy resztę letniego mleka i stopione, ciepłe ale nie gorące masło. Na koniec dodajemy troszkę wiśniówki lub innego smakowego alkoholu, żeby, jak mawia moja Mama, dobrze rosło. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki w misce, około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45-60 minut, do podwojenia objętości.
Na patelni rozgrzewamy olej ( wystarczy pokryć dno cienką warstwą), kładziemy dużą łyżką owalne placki i przykrywamy pokrywką. Ogień powinien być średni. Gdy ciasto zetnie się na wierzchu a od spodu przyrumieni, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy bez przykrycia. Olej \"wypity\" uzupełniamy kładąc nowe placki. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku, potem otaczamy w cukrze-pudrze.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    moja córka jest fanką wszelakich placków i racuchów śniadaniowych- kolejny przepis do wypróbowania :), ale bez alkoholu :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    iga2

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    smakowicie wygladają.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !