Sposób przygotowania

Ciasto kruche:
130g mąki pszennej
40g cukru pudru
1 żółtko
80g masła

Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90g cukru

Warstwa gruszkowa:
6 gruszek (ok. 800g)
ok. 1 płaskiej łyżki cukru
250ml wody
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana:
200g słodkiej płynnej śmietany 30%
100g białej czekolady

Krem z creme fraiche:
400g creme fraiche
30g cukru
200g słodkiej śmietany 30- 36%

Poncz:
ok. 300ml wody
ok. 150ml rumu
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
200g białej czekolady
300g słodkiej śmietany 30- 36%
ewentualnie śmietan-fix


Przygotować bitą śmietanę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Podgrzać śmietanę, ale nie gotować. Dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić na noc do lodówki. (Śmietana musi być dobrze schłodzona. Musi być co najmniej 3 godz. w lodówce, a najlepiej całą noc.)
Przygotować ciasto ucierane. Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i śmietanę dodać i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35min. w temperaturze 180°C. (Sprawdzić patyczkiem). Gdy ciasto ostygnie, przeciąć go na pół tak, aby powstały 2 krążki.
Zagnieść składniki na ciasto kruche. Ciasto wykleić w tortownicy o średnicy 28cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i następnie zapiąć obręcz.) Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15min. w temperaturze 180°C.
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 180°C.
Na paterę położyć ciasto kruche.
100g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę rozsmarować na cieście kruchym. Przykryć dolnym krążkiem ciasta ucieranego.
Wymieszać wszystkie składniki na poncz.
Ciasto ucierane ułożone na paterze nasączyć częścią ponczu.
Przygotować warstwę gruszkową. Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Gruszki gotować razem ze 150ml wody i cukrem ok. 10- 15min, aż lekko zmiękną. Resztę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do gotujących się gruszek i gotować co najmniej 1 min, aż całość zgęstnieje. Gruszki wyłożyć na ciasto ucierane. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki, aby warstwa gruszkowa stężała.
Przygotować krem z creme fraiche. Creme fraiche wymieszać z cukrem. Słodką śmietanę ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z creme fraiche. Część kremu rozsmarować na warstwie gruszkowej.
Kolejno nałożyć biszkopt. Biszkopt nasączyć ponczem.
Schłodzoną śmietanę czekoladową ubić na sztywno. Śmietanę rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim krążkiem ciasta ucieranego. Nasączyć resztą ponczu. Bok i górę tortu posmarować resztą kremu z creme fraiche. Tort wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
300g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Można dodać śmietan-fix. Dalej ubijając można dodać łyżeczkę cukru. Tort udekorować śmietaną.
100g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Z czekolady zrobić wzorki na papierze do pieczenia. Wzorki wstawić do lodówki. Gdy zastygną, ściągnąć z papieru i udekorować nimi tort.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !