Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fioletowe ciasto w łatki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
olej 5 łyżek
cukier 15 dag
cukier wanilinowy
jaja 6 szt
mąka 30 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Fioletowe ciasto w łatki

Krem:
40 dag świeżych jagód (mogą być mrożone)
10 dag białej czekolady
20 dag creme fraiche
Polewa:
20 dag białej czekolady
15 dag cukru pudru
10 dag świeżych jagód (lub mrożonych)
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Masło, olej, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać wymieszane mąki.
Przygotować krem. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć.
Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Do czekolady dodać łyżkę creme fraiche i dobrze wymieszać. Następnie dodać resztę creme fraiche i wymieszać. Dodać jagody i wszystko razem zmiksować blenderem.
¾ ciasta wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm, można i większej 30 x 40cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na ciasto wyłożyć krem jagodowy i widelcem zrobić szlaczek.
Pozostałe ciasto wymieszać z mlekiem i wyłożyć na krem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
100g jagód zmiksować.
Cukier puder wymieszać z jagodami na gładką masę.
100g białej czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do jagód z cukrem i dokładnie wymieszać. Gotową polewę wylać na ciasto.
100g białej czekolady połamać i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki zrobić czekoladowe łatki na cieście. Ciasto wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 28.03.2011 16:07
musi być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak