Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki jogurtowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 4 łyżki
mąka 1 szklanka
jogurt naturalny 1 szklanka
woda gazowana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 4 szt
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki jogurtowe

Jabłka obieramy i kroimy na drobne, płaskie kawałki, coś w rodzaju półplasterków. Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy jogurt, mąkę z proszkiem, szczyptę soli, wodę gazowaną. Na końcu wmieszamy jabłka.Jabłek powinno być tyle, co 1/3 ciasta, przy większej ilości placuszki mogą się kruszyć przy przewracaniu.
Smażymy kładąc łyżką owalne placki, po kilka na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, uzupełniając go w razie potrzeby, najpierw pod przykryciem. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, odwracamy i dosmażamy bez przykrycia.
Możemy je posypać cukrem, cynamonem, polać śmietaną ale dobre są i bez tego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.05.2012 15:58
dobre
pacpaw 04.05.2012 21:49
bardzo apetycznie się prezentują. Nic tylko schrupać
m1monika 04.08.2011 19:17
smakowite
angelika14 02.05.2011 13:01
super
jeta72 03.04.2011 21:45
muszą być pyszne!!!
angelika14 02.03.2011 13:59
smaczne
izapozdro 30.12.2010 18:32
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak