Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marokański kurczak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 6 szt
pierś z kurczaka 2 szt
majeranek 1 łyżka
cebula biała 1 szt
czosnek 2 ząbki
oliwa 4 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sok z cytryny do smaku
ciecierzyca 1 puszka
migdały 150 g
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Marokański kurczak

Mięso opłukać, z udek usunąć skórę. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć majerankiem. Odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w szerokim rondlu. Wsypać do niej imbir, kurkumę, kolendrę i paprykę. Chwilę smażyć. Dodać cebulę i czosnek. Dalej smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać szklankę wody. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu włożyć części kurczaka (powinny być całkowicie zakryte sosem). Disuc ok. 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W połowie duszenia do kurczaka dodać ciecierzycę, a pod koniec migdały. Potrawę ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 12.02.2012 09:31
bardzo oryginalne
Monika-twin 19.10.2011 06:49
smakowicie
cukiereczek 17.06.2011 05:39
super
mala2021 03.06.2011 07:55
super
cukiereczek 06.02.2011 12:38
Rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak