Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka ucierana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
kisiel cytrynowy 1 paczka
mąka 60 dkg
kwaśna śmietana 400 ml
mus jabłkowy 1 litr
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kaszka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka ucierana

Miękką margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy drewnianą pałką w misce. Dodajemy po jednym jajku, potem kisiel cytrynowy. Mąkę z proszkiem dodajemy stopniowo, na przemian ze śmietaną - zostawiamy 1/3 na później. Ciasto musi być bardzo gęste, pod koniec uciera się z trudem.
2/3 ciasta wykładamy na blachę, posypujemy kaszką manną, wykładamy mus jabłkowy. Pozostałe ciasto rozrzedzamy resztą śmietany i kładziemy na mus. Pieczemy ok.50 min w 180 C. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem-pudrem z cynamonem, albo polać w łatki polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 26.12.2013 13:09
pyszne ciasto
IZABELA29 15.10.2013 16:57
szarlotkę i ja muszę upiec by jabłka się nie zmarnowały.
romanrafal
romanrafal 27.02.2013 14:28
poprostu cudeńko
Wacław 08.01.2012 12:27
pyszniutka,mniam
caroline1983 28.05.2011 13:08
W ten sposób nigdy nie robiłam tego ciasta, ale muszę kiedyś spróbować :)
Izabela/bella81 23.05.2011 20:37
oj, pyszności:)
Koper 26.02.2011 14:08
jeszcze nie spotkałam szarlotki któraby mi nie smakowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak