Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z polewą czekoladową

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 20 dkg
cukier puder 8 łyżek
jajko 6 szt.
biały ser 1 kg
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 150 ml
proszek do pieczenia 1
mleczna czekolada 2 szt.
mleko ciepłe 0,5 szklanki
rodzynki 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z polewą czekoladową

Mąkę przesiać, dodać 15 dkg zimnego masła, posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na kremową masę. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twarogu, miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki i delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić i polać polewą, którą robi w następujący sposób: czekolady połamać na kostki i stopić w kąpieli wodnej. Nie zdejmując miski z czekoladą z gorącej wody stopniowo dolewać ciepłe mleko i od razu energicznie mieszać. Gotową gładką polewę nieco ostudzić i polać nią zimny sernik. Wstawić do lodówki żeby polewa zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 05.04.2012 19:31
pycha
Izabela28 10.09.2011 13:51
uwielbiam sernik; a poza tym super się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak