Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt truskawkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dkg
cukier 30 dkg
jaja 6 szt.
mleko 2 szklanki
budyń truskawkowy 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 20 dkg
aromat waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt truskawkowy

Białka ubić, dodać cukier i żółtka ciągle ubijając. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z odrobiną przegotowanej wody. W 3/4 szklanki mleka rozpuścić budyń śmietankowy i pół szklanki cukru. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać rozpuszczony w zimnym mleku budyń i cukrem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Na jedną część biszkoptu wyłożyć krem, przykryć drugim biszkoptem a na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Pozostawić w chłodnym miejscu aby galaretka całkowicie zastygła

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak