Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 0.5 kg
jajko 2
masło 0.5 kostki
cukier 15 dag
mleko 1 szklanki
drożdże 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

drożdze rozpuszczamy z cukrem, dodajemy do niego letnie mleko i mieszamy, następnie roztwór wlewamy do mąki i wbijamy 2 jajka i zarabiamy cisato, dodajemy rozpuszczone ciepłe miasto i zagniatamy dalej, odstawiamy w cieple miejsce do wyrośniecie, naśtepnie wałkujemy i nakladamy na niego mak przygotowany w sposób poniżej a następnie zwijamy rolady i pieczemy ok 1 godziny, smarując je przed tym jajkiem, dekorujemy polewa i posypką.

Mak
0,5kg maku
1 szklanka cukru
3 garscie rodzynek
2 łyzki masła
3 łyzki miodu
pól olejku migdałowego

mak gotujemy i mielimy 2 razy, dodajemy roztopione razem miód z masłem, cukier i olejek, dokladanie mieszamy - dodajemy rodzynki i inne bakalie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.09.2013 00:21
bardzo smacznie wygląda
Robert10 11.04.2011 10:04
dużo maku-pyszota
Tika4444 15.01.2011 16:55
fajny przepis
Katarzyna156 02.01.2011 17:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak