Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szał zmysłów- deser z czerwonego wina i czekolady

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 100 ml
woda letnia 150 ml
rodzynki 10 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
czekolada biała 100 gr
śmietana kremowa 30% 150 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
wanilia do smaku
cukier puder 1 łyżka
czekolada gorzka 150 gr
śmietana kremowa 30% 150 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
kakao rozpuszczalne 1 łyżka
cukier drobny 1 łyżka
przyprawa Choco & Chili do smaku
chili do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
wino czerwone 250 (półsłodkie)

Przepis i sposób przygotowania na: Szał zmysłów- deser z czerwonego wina i czekolady

Etap I:
Wodę zagotować z cukrem, przyprawą do piernika, drobno posiekanymi rodzynkami . W 5 łyżkach gorącego płynu rozpuścić żelatynę. Wlać wino i podgrzewać razem z płynem kilka minut- uważać, żeby się nie zagotowało. Dolać żelatynę i rozlać do wysokości 0,5 cm salaterki. Włożyć do lodówki aby stężało.
Etap II:
Kremówkę ubić z cukrem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej i doprawić wanilią. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić i powoli wymieszać ze śmietaną. Następnie do śmietany bardzo, powoli wlewać czekoladę…delikatnie mieszać cały czas, żeby masy się połączyły.
Warstwę tą wlać na zżelowane czerwone wino i schłodzić. Kiedy całkowicie stężeje, wlać kolejna warstwę z czerwonego wina. Ponownie schładzać.
Etap III:
Kremówkę ubić z kakao. Czekoladę gorzka roztopić w kąpieli wodnej i doprawić cynamonem i chili. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach goracej wody, ostudzić i powoli wymieszać ze śmietaną. Następnie do śmietany bardzo, powoli wlewać czekoladę…delikatnie mieszać cały czas, żeby masy się połączyły.
Warstwę te wlać na zżelowane czerwone wino i schłodzić.
Etap IV:
Kiedy całość będzie dobrze ścięta moczyć salaterki w gorącej wodzie odwracać i wykładać deser na talerzyki. Podawać z dodatkiem gorącej mlecznej czekolady, doprawionej na ostro przyprawą z Młynka Choco i chilli oraz rodzynkami moczonymi przez 10/15 minut w rumie. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 03.01.2014 17:20
interesujący przepis
Grazyna0211 09.06.2013 12:29
pysznie się zapowiada ten deser
as28 14.05.2013 09:35
piękny deserek
halina17 12.05.2013 13:18
Pomysłowy deser.
Juleczka20 25.03.2013 20:13
smacznie wygląda!
Renataj 21.03.2013 13:45
Na sam widok moje podniebienie dostaje szału.
aisza1 21.03.2013 06:06
fantastyczny przepis
Milena87 20.03.2013 23:04
ciekawy wygląd
bursztynek 25.09.2012 23:37
pięknie się prezentuje, wino zachęca do zrobienia... chyba trzeba spróbować
Mati13 14.06.2012 13:47
bardzo piękny deser
jeanette_v 18.04.2012 10:02
Prawdziwy RARYTAS!.
maryśka 16.10.2011 21:01
super
ankaryba 05.09.2011 18:40
coś pysznego
Dorota76 03.01.2011 14:40
świetnie wygląda
Dorota76 03.01.2011 14:40
świetnie wygląda
eli82 03.01.2011 09:53
super !
alaaa 30.12.2010 15:36
fajny deserek
suzana 30.12.2010 09:57
pięknie wygląda choć długo się robi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak