Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior pod beszamelem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
mleko 1,5 szklanki
śmietana 0,5 szklanki
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
cukier do smaku
ser żółty 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior pod beszamelem

Kalafior podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 10 minut. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną, dodać wrzące mleko, 5 dag utartego sera, zagotować. Przyprawić do smaku. Kalafior wyłożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać resztą sera żółtego, zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.11.2013 10:07
ciekawy pomysł
marta34 01.06.2012 19:09
uwielbiam kalafior
jeta72 28.11.2011 23:15
pycha
Angelika10 16.10.2011 23:04
super
wrona891 30.08.2011 18:23
fajny przepis :)
Monika193
Monika193 30.12.2010 00:07
dawno nie jadłam kalafiora, a bardzo lubię
Iwona51
Iwona51 29.12.2010 20:08
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak