Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa inaczej makowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 570 gram
mleko 160 ml
drożdże 25 dag
margaryna 85 gram
cukier 5 łyżek
olej do posmarowania
jajko 1
żółtko jajek 2 sztuki
sól do smaku
masa makowa 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa inaczej makowiec

Mleko podgrzać, wlać ciepłe do szklanki, dodać drożdze i cukier- razem połączyć i odstawić na kilka minut. Do miski dodać resztę składników(oprócz masy makowej). Wyrobić ciasto drożdzowe i odstawić na około 1 ogdzinę do wyrosnięcia. Nastepnie uformować 2 prostokąty. Rozwałkować je i na każdy nałożyć masę makową. Powstałe ciasto zawinąć w formę rolady. Piec w piekarniku około 30-40 minut w 190 C. Przed podaniem można polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak