Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 4 szt
kakao 2-3 łyżki
olej 0,5 szklanki
mleko 1 litr
wiórki kokosowe 1,5 szklanki
margaryna 1 szt
kolorowa posypka do smaku
budyń czekoladowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe

Do miski wbić jaja,wsypać 1 szklankę cukru i całość miksować do uzyskania puszystej masy.Do utartych jajek dodać 3 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki kakao,0,5 szklanki oleju,trochę wody i całość zmiksować.Gotowe ciasto wlać do wysmarowanego margaryną i posypanego mąką prodiża.Piec 40 minut.
Do garnka wlać mleko,wsypać 1,5 szklanki cukru,zagotować.do gotującego się mleka dodać rozrobione budynie,zagotować,następnie wystudzić.Do wystudzonego budyniu dodawać stopniowo margarynę i całość zetrzeć na puszystą masę.Masę podzielić na pół,do jednej połowy dodać pół szklanki wiórek kokosowych i wymieszać.
Upieczone ciasto przekroić na 3 części,przełożyć masą z wiórkami,później masą budyniową.Całe ciasto wysmarować masą,boki posypać wiórkami kokosowymi,górę przyozdobić rodzynkami i kolorową posypką.Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 09.04.2012 22:54
jakie fajne
tomek18 13.02.2012 13:08
fajne ciasto
stokrotka 26.08.2011 23:17
dobre
misiek123 11.03.2011 17:59
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak