Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonki z budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
śmietana 18 proc 125 ml
margaryna 250 gram
mleko 1 litr
cukier 150 gram
żółtko surowe 2 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonki z budyniem

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej posiekać z zimną margaryną, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, tzn. tylko w jedną stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku. Przed złożeniem posypywać ciasto mąką. Włożyć do lodówki, dobrze schłodzić. Upiec dwa jednakowe placki (na dużych blachach). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złocisty kolor.
Krem: pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, szklankę mąki i cukier waniliowy. Wymieszać, przetrzeć przez sito i wlać do wrzącego mleka cały czas mieszając. Zagotować.
Ciepły krem przełozyć na placek, przykryć drugim, lekko docisnąć. Pokroić w kwadraty, posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak