Sposób przygotowania

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej posiekać z zimną margaryną, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, tzn. tylko w jedną stronę, składać i znowu wałkować w tym samym kierunku. Przed złożeniem posypywać ciasto mąką. Włożyć do lodówki, dobrze schłodzić. Upiec dwa jednakowe placki (na dużych blachach). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złocisty kolor.
Krem: pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, szklankę mąki i cukier waniliowy. Wymieszać, przetrzeć przez sito i wlać do wrzącego mleka cały czas mieszając. Zagotować.
Ciepły krem przełozyć na placek, przykryć drugim, lekko docisnąć. Pokroić w kwadraty, posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !