Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jabłkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
kasza manna 20 dag
mąka pszenna 15 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 1/2 kostki
mleko 4 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
skórka z cytryny 2 łyżki
cynamon 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jabłkowy

Kaszę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na jarzynówce, wymieszać z cynamonem. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać do niej 1/2 wymieszanych produktów sypkich, nałożyć 1/2 jabłek i dwie kolejne warstwy jak poprzednio. Masło roślinne powinno być twarde, należy zetrzeć je na wiórki i przełożyć na ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Cukier puder wymieszać z mlekiem i skórką z cytryny, polać ciasto. W rezultacie pieczenia suche składniki powinny się połączyć za sprawą soku z jabłek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 03.09.2012 20:18
pycha deser
Krzysztof42 23.10.2011 15:16
smaczny i zdrowy
Krzysztof42 23.10.2011 15:16
smaczny i zdrowy
Iwusia 21.12.2010 21:24
pysznie sie zapowiada :)
aeksandra 23.11.2010 10:54
ciekawy przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak