Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorki cielęce w śmietanie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki cielęce 0,5 kg
boczek wędzony 10 dag
cebula 2 szt
mąka 1 łyżka
masło 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 10 szt
majeranek 1 łyżka
śmietana 150 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki cielęce w śmietanie

Ozorki włożyć do wrzącej, osolonej wody, dodać liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i gotować około pół godziny. Wyjąć z wywaru, ściągnąć skórę, pokroić na kawałki i obtoczyć w mące, zrumienić na maśle. Włożyć do garnka, dodać drobno pokrojony boczek oraz posiekaną cebulę. Podlać wywarem, dodać soli i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać śmietanę, i zagotować. Przyprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 03.06.2013 19:26
przepis świetny ,tylko jest problem z podrobami cielęcymi. od dawna szukam bez skutku
Monika193
Monika193 01.12.2011 23:11
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak