Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki mojej babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 g
masło 100 g
mleko 0,25 l
cukier 3 łyżki
spirytus 1 łyżka
żółtko jajek 6 szt
mąka 0,5 kg
marmolada owocowa 200 g
cukier puder
smalec 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki mojej babci

Z 1/3 ilości mąki, drożdży i 1/2 szklanki mleka przygotować rozczyn. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte żółtka, spirytus, pozostałą część mąki, roztopione masło i resztę mleka. Wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości 4 cm i małą szklanką wycinać z niego krążki. Nałożyć na nie marmoladę, zlepić, uformować pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz i wkładać do niego pączki zlepieniem do góry. Smażyć pączki po obu stronach. Wyjmować łyżką cedzakową na sito, a gdy tłuszcz ocieknie, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 22.07.2011 14:13
babcine najlepsze
Tahitha 02.01.2011 12:07
Super pączusie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak