Sposób przygotowania

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z cukrem, białka ubite na sztywna pianę, sól, chwilę wyrobić. Następnie dodać roztopione i schłodzone masło, wyrabiać aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek i pokroić na kawałki. Rękami rozpłaszczać placuszki, nakładać marmoladę, formować pączki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    mmm jak ja dawno je jadłam;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    sara1

    apetyczne,jednak klasyka zawsze na pierwszym miejscu
  • 3
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    bardzo apetyczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    uwielbiam takie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    ale bym zjadla!
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam pączki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !