Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonko z kapustą i grochem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonko peklowane 2 szt
kapusta kiszona 0,5 kg
groch 10 dag
jabłko 1 szt
smalec 15 dag
pieprz do smaku
sól do smaku
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Golonko z kapustą i grochem

Groch opłukać i namoczyć jeden dzień wcześniej. Następnego dnia groch ugotować na sypko w tej samej wodzie, w której się moczył. Kapustę kiszoną posiekać na drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, jabłka zetrzeć na tarce i połączyć z kapustą. Golonka obsmażyć na smalcu, podlać wodą i dusić około pół godziny. Na dno brytfanny wyłożyć kapustę wymieszaną z grochem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na kapustę nałożyć podduszone golonka, przyprawić pieprzem i solą, podlać niewielką ilością wody, przykryć i włożyć do piekarnika. Zapiekać w piekarniku 1-2h. Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 21.06.2013 07:15
bardzo fajny
Motorek 17.04.2012 09:54
pycha
Dorian 22.09.2011 12:31
klasyczne danie dla mnie
Angelika10 07.07.2011 20:22
Podobnie gotuje moja mama,pycha,uwielbiam.
Iwona51
Iwona51 14.03.2011 09:11
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak