Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ORZECHOWIEC

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 60 dag
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
margaryna 20 dag
mleko 3 łyżki
mió 3 łyżki
sod 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie(małe)
polewa orzechowa
margaryna 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
miód 2 łyżki
KREMY
budyń śmietankowy 1 opakowanie
orzechy włoskie 20 dag
mleko skondensowane 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: ORZECHOWIEC

mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryna, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. podzielić je na 3 części. trzy identyczne formy posmarować margaryna, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do nich cienko ciasto. na jedna cześć ciasta wylać gorącą polewę orzechowa( wszystkie składniki na polewę zagotować w garnuszku). wszystkie placki upiec( 175 stopni ok 20 min. ). ugotować budyń (zużyć ok 320 ml mleka), ostudzić. wstawić puszkę z mlekiem do garnka z woda i gotować ok 3 h. tak otrzymany karmel przestudzić. na jeden upieczony i wystudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim wysmarowanym karmelem, nakryć plackiem z polewą orzechowa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.06.2013 19:09
fajnc ciasto lubei orzechy
jola1512 20.04.2011 08:59
pycha
pigila
pigila 28.12.2010 21:05
moze na sylwestra wart upiec
Szarrikka 28.12.2010 20:10
świetne zdjęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak