Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka z ryżem i mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryki 6 - 8 strąków
mielonego mięsa 30 dag
jajko 1-2 szt
cebula 1 - 2 szt
ryż 10 - 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z ryżem i mięsem

Posiekaną cebulę zrumienić w 1 łyżce oleju , wsypać ryż, dodać przyprawy (liść laurowy zmielić w młynku).
Zalać wodą (dwukrotna objętość ryżu), przykryć i dusić na bardzo małym ogniu 12 - 15 minut.
Po przestudzeniu dodać mięso, sól pieprz i jaja i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, odciąć część u nasady razem z szypułką, wydrążyć.
Napełnić ryżem do wysokości 3/4 strączka i przykryć ściętym wierzchem.

Nadziane papryczki układamy w rondlu, dodajemy wodę, ziarenka smaku lub kostkę rosołową i 1/4 łyżeczki soli i na wolnym ogniu lekko je podduszamy przez ok. 7 - 10 minut.
Następnie wyjmujemy papryki i osączmy a wywar podprawiamy koncentratem pomidorowym i zagęszczamy 1 łyżką mąki oraz jak ktoś lubi sos pomidorowy ze śmietaną to dodajemy do sosu 2 łyżki śmietany.
Ponownie wkładamy papryki, doprowadzamy do wrzenia i podajemy gorące.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.11.2010 10:36
Tak jakbym swoje widziała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak