Sposób przygotowania

Mięso oczyszczone z tłuszczu umyć i osuszyć . Następnie 3-4 ząbki czosnku przecisnąc przez praskę , wymieszać z solą ( 2 - 3 łyzeczki w zależności ile mięsa mamy)rozgniecionymi ziarenkami ziela i listka laur. i natrzeć dokładnie sztukę mięsa, Pozostałymi ząbkami czosnku naszpikować mięso ,posypać roztartym w dłoniach majerankiem i rozmarynem , polać olejem -zostawić na 2 godz. Po tym czasie włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, kostkę mięsną rozpuścić w wodzię podlać mięsko , przykryć pokrywą i wstawić do zimnego pieca. Piec najpierw w temper, 220*C przez pół godz następnie zmniejszyć temper. do 170 *C i piec jeszcze ok. 1,5 godz.. Takie mięsko jest soczyste i aromatyczne. Wywar z pieczeni wykorzystać do sosu.

Komentarze

  • 5
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    P.S. Zapomniałam napisać ,że mięso przed pieczeniem należało obłożyć grubszymi plastrami boczku i tak piec.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    takiej nie jadłam! a wygląda bardzo fajnie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    świetna!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    nigdy jeszcze nie piekłam wołowiny i już żałuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    pewnie była smaczna
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fantastycznie sie prezentuje!
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    pieczeń wołowa, od wieprzowej bardziej zdrowa, nawet tłuszcz z boczku jej nie zaszkodzi wręcz dietetyczna wychodzi!
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    :)))
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Ja tam bym mięsko przetrzymała chociaż przez noc w lodówce, bo wtedy bardziej przechodzi przyprawami, ale pomysł świetny...uwielbiam piec mięsa i oczywiście jeść:)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Rewelacyjne mięsiwo!
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Mniammmm :) nie mogę oglądać Twoich przepisów od razu czuję głód!!!!! i co? kierunek kuchnia ......
  • 1
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    Pyszota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Apetyczne.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszny kawał mięska
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Wydrukowałam sobie Twój przepis i będę testowała, bo pieczeń wygląda bardzo apetycznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    po prostu pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Wygląda bardzo apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Moja ulubiona :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !