Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpański kurczak z estragonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 kg
szynka 225 gram
cebula 2 sztuki
seler naciowy 2 łodygi
marchew 3 sztuki
wywar z kury 375 ml
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
estragon 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpański kurczak z estragonem

Szynkę kroimy w cienkie paski, cebule w plastry, marchew i seler w grubą kostkę. Estragon drobno siekamy.
Kurczaka nacieramy oliwą i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Nastepnie dodajemy szynkę, cebulę, marchew, wywar i estragon. Przykrywamy i dalej pieczemy przez 1 godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, przecedzamy wywar i kroimy mięso. Kurczaka ponownie wkładamy do żaroodpornego naczynia i wraz z warzywami trzymamy w cieple.
W rondlu topimy masło, dodajemy do niego mąkę i 2 szklanki przecedzonego wywaru. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim kurczaka i warzywa. Podajemy w naczyniu, w którym się piekły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 19.01.2011 11:43
trzeba wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak