Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurczak po polsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1
bułka namoczona w mleku 1
sól
cukier szczypta
natka pietruszki 3 łyżki
koperek 2 łyżki
wątróbki z kurczaka 2
jajko 1
masło 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: kurczak po polsku

Umytego kurczaka natrzeć solą ,pieprzem i zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.Przygotować nadzienie z wyciśniętej bułki,drobno posiekanej wątróbki utrzeć w misce na jednolita masę z żółtkiem i 1 łyżką masła,dodać sól,pieprz ,cukier posiekana natkę i koperek i dokładnie wymieszać.Dodać sztywna pianę z białka,delikatnie wymieszać,nadziać kurczaka i zaszyć aby nadzienie nie wypływało.Ułożyć w brytfance ,Rozgrzać resztę masła i polać nim tuszkę.Upiec w gorącym piekarniku ok 90 min,często podlewając roztopionym w brytfance sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak