Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla drożdżowa z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 10 dag
cukier 15 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 3 dag
jaja 2 szt
żółtko jajek 4 szt
sól 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
masa makowa 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drożdżowa z makiem

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do ciepłego mleka, wymieszać z 2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. 6 żółtek utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać do wyrośniętego rozczynu. Następnie dodać pozostałą mąkę, sól, ubitą pianę z dwóch białek i roztopione, wystudzone masło. Wyrabiać aż do wchłonięcia cukru. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdy rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową, zwijać w rulony. Pergamin wysmarować masłem i luźno zawinąć struclę, włożyć do foremek i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 04.02.2014 17:53
Smakowicie wygląda.
Sarenka 11.06.2013 15:40
Uwielbiam!
Iwusia 11.05.2013 22:00
bardzo smaczne ciasto
adam1f 01.05.2013 22:36
na pewno bardzo dobra
Motorek 10.11.2012 09:16
smaczne
Seba 10.05.2012 12:08
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak