Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kulki z sosem porowo-grzybowo-paprykowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone - mieszane 60 dag
por sałatkowy - biała część 3 szt
grzyby leśne 20 - 30 dag
kwaśna śmietana 120 - 160 ml
jajko 1 duża szt
czosnek 2 ząbki
oliwa 4 łyżki
kajzerka 1 czerstwa
papryka czerwona 1 średni strąk
wywar warzywny 3/4i (z kostki)

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kulki z sosem porowo-grzybowo-paprykowym

Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie.
Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Mięso zagniatamy z odciśniętą z wody kajzerką, jajkiem i czosnkiem oraz słodką mieloną papryką.
Doprawiamy mięsną masę do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
Formujemy z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi niewielkie kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej - 2 łyżki - i podsmażamy kulki na złotobrązowy kolor.

Pory oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Paprykę i pory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Wrzucamy do wywaru warzywnego i w tym wywarze gotujemy około 5 minut.

Grzyby ( ja użyłam borowiki i kozaczki) leśne oczyszczamy, przecieramy wilgotną szmatką kapelusze, jeśli są duże dzielimy na ćwiartki.

Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę i wrzucamy na rozgrzaną przygotowane grzyby. Podsmażamy je tak długo, aż będą koloru złocistego i odparuje z nich woda.

Do gorącego wywaru z papryką i porem wkładamy podsmażone kulki i grzyby.

Przytrzymujemy kilka minut na ogniu aby zawrzały.

Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i śmietaną.

Ci, którzy lubią sosy bardziej zawiesiste mogą zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Kulki te najlepiej smakują podane z kluskami np. śląskimi, kopytkami, szagówkami, ale nie do pogardzenia są również podane z makaronem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 20.03.2012 09:13
zjadłabym pycha
Ewa104 21.01.2011 11:15
Lubię takie jedzonko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak