Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki oraz połową ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie masełko ucieramy z cukrem dodając 4 żółtka i łączymy z drożdżami.Mąkę przesiewamy na stolicę zrobić ręką wgłębienie dodajemy masę z rozczynem i cukier rozpuszczony w mleku który nam jeszcze pozostał , tylko musi być ciepły. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu najlepiej to przykryć czystą ściereczką i odczekać aż troszkę wyrośnie . Po chwili z ciasta musimy wyrobić cienkie wałki , po dwa oplatać wokół siebie i złączyć końce. Powinien nam wyjść obwarzanek . Blachę wyłożyć pergaminem , tym ostatnim żółtkiem który nam został posmarować bułeczki od razu przed pieczeniem posypujemy sezamem i pieczemy tylko 30 minut w 180 st.

Komentarze

  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Zamiast sezamu bułeczki możemy także posypać makiem albo grubym cukrem ewentualnie kruszonką .Osobiście wolę z sezamem.
  • 2
    original
    Opublikowano

    marchewka

    bardzo fajny przepis, kiedyś moja babcia robiła bułeczki... mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię je bardzo
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię je bardzo

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !