Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z sezamem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 4 dag
cukier 10 dag
mleko szklanka
masło 5 dag
żółtko jajek 5
mleko 2 łyżki
sezam 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z sezamem

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki oraz połową ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie masełko ucieramy z cukrem dodając 4 żółtka i łączymy z drożdżami.Mąkę przesiewamy na stolicę zrobić ręką wgłębienie dodajemy masę z rozczynem i cukier rozpuszczony w mleku który nam jeszcze pozostał , tylko musi być ciepły. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu najlepiej to przykryć czystą ściereczką i odczekać aż troszkę wyrośnie . Po chwili z ciasta musimy wyrobić cienkie wałki , po dwa oplatać wokół siebie i złączyć końce. Powinien nam wyjść obwarzanek . Blachę wyłożyć pergaminem , tym ostatnim żółtkiem który nam został posmarować bułeczki od razu przed pieczeniem posypujemy sezamem i pieczemy tylko 30 minut w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 01.01.2013 16:53
lubię je bardzo
babcia
babcia 01.01.2013 16:53
lubię je bardzo
marchewka 03.06.2011 23:37
bardzo fajny przepis, kiedyś moja babcia robiła bułeczki... mniam
Margo1 28.12.2010 14:46
Zamiast sezamu bułeczki możemy także posypać makiem albo grubym cukrem ewentualnie kruszonką .Osobiście wolę z sezamem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak