Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy makowiec
trzy równe części. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie : masę makową przełożyć do miski. Dodać 3 żółtka i dokładnie
wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć delikatnie z masą makową.
Formę do pieczenia (24 x 36) wyłożyć papierem. Pierwszą część ciasta
rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z
jednego słoiczka, a na nie połowę masy makowej. Przykryć rozwałkowana drugą
częścią ciasta. Wyłożyć kolejny słoiczek konfitury i pozostałą część masy
makowej. Całość przykryć trzecią, rozwałkowaną częścią ciasta.
Z wierzchu delikatnie ponakłuwać widelcem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę. Piec w temp. Ok. 180 stopni przez 1 godzinę czasu. Po wystygnięciu,
wierzch posmarować polewą czekoladową.