Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta pomarańczowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier 30 g
cukier puder 60 g
mielone migdały 30 g
jajko 1
mąka 250 g
jajko 3
cukier 120 g
cukier waniliowy
masło 1/2 kostki
pomarańcza 2-3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta pomarańczowa

masło zmiksować z cukrem, cukrem pudrem, mielonymi migdałami i jajkiem hakami miksera. następnie dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto które schładzać w zamrażalniku 60 minut. ciasto rozwałkować i wylepić nim najlepiej tortownicę (wówczas spokojnie nam się zmieści krem z formy do tarty może się wylać)piec ok 25 minut w temp. 150 stopni. przygotować krem: 1 pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę a następnie wycisnąć z niej sok z pozostałych też. jajka wbić do rondelka i je rozbełtać dodać cukier, sok, skórkę i masło. całość podgrzewać aż składniki się połączą. trzeba uważać, aby jaka się nie ścięły. podgrzewać, aż krem nieco zgęstnieje. ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie krem. piec 20 minut w temp. 180 stopni. następnie z 3 białek przygotować bezę. ubić na sztywno pianę na końcu dodając dowolną ilość cukru pudru. powstałą masę wyłożyć na kremie i posypać płatkami migdałowymi. ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.03.2014 19:50
Bardzo ciekawy pomysł.
RenataZ-et 29.08.2013 22:06
fantastyczne ciacho
Renata22 30.04.2012 00:13
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak