Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ze śliwkmi węgierkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
śmietana kwaśna 3/4 szklanki
margaryna 3/4 kostki
cukier 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
śliwki węgierki 1/2 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ze śliwkmi węgierkami

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Mąkę przesiewamy. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier.Mieszamy, zagniatamy ciasto i zawijamy w folie. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką blasze rozprowadzamy schłodzone ciasto.Na nim miąższem do góry układamy połówki śliwek. Piekarnik rozgrzewamy do temp 190 i pieczemy ok 45 minut. Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Ten place można upiec także z jabłkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak