Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lekki tort makowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 2 szklanki
jajko 5
cukier 8 łyżek
zapach waniliowy
skórka pomarańczowa
czekolada deserowa 1/2 tabliczki
mocny napar kawowy 1-2 łyżki
alkohol
Krem: 2 szklanki
śmietana kremówka 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: lekki tort makowy

mak namoczyć na kilka godzin następnie przepuścić go przez maszynkę 2-3 razy. białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier i żółtka. powstałą masę wymieszać z makiem. dodać skórką pomarańczową oraz zapach. piec ok. 40 minut.
w międzyczasie przygotować krem. kremówkę podzielić na 2 szklanki. czekoladę połamać i wrzucić do rondelka dodając ok. 2-3 łyżek kremówki z jednej szklanki. całość delikatnie podgrzewać aż do całkowitego połączenia składników. pozostałą kremówkę z niepełnej szklanki ubić na sztywno i powoli dodać masę czekoladową oraz napar kawowy. na koniec dodać alkohol i w razie konieczności dosłodzić wstawić do lodówki na co najmniej godzinkę. drugą szklankę kremówki ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku. też schłodzić. ostudzone ciasto przekroić na pół. pierwszą część ciasta wysmarować kremem czekoladowym położyć drugą część ciasta i wierzch wysmarować białą warstwą. całość oprószyć kakao lub kawą rozpuszczalną. najlepiej smakuje po 2 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 19.01.2011 22:59
rewelacja
RenataZ-et 29.12.2010 22:44
Pięknie się upiekł i na pewno wspaniale smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak