Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik dojrzewający 2 tygodnie.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
margaryna 12 dag
cukier 1 szkl.
mleko 1/2 szkl.
jaja 1-2 szt.
miód 1/2 słoika
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat wg.uznania
karmel 4 na karmel

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik dojrzewający 2 tygodnie.

Cukier zrumienić na karmel,dodać miód i cukier mieszając rozpuścić składniki.
Po ostygnięciu dodać przesiana mąkę i jajka,wsypać przyprawę i wlać mleko z rozpuszczoną sodą.Ciasto dokładnie wymieszać,włożyć do kamiennego garnka,przykryć pergaminem ,obwiązać i wstawić do lodówki na 2 tygodnie.Po tym czasie ciasto wyjąć podzielić na części i piec każdy placek oddzielnie lub jako całość ok.50-60 minut.
Placki przekładać marmoladą i karmelem.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.03.2017 20:54
Muszę wypróbować
alaaa 27.09.2013 20:01
pyszny i pachnący
IZABELA29 25.12.2012 11:28
doskonały
ben-ka 23.12.2012 19:54
indi - przepraszam,że wcześniej Ci nie odpowiedziałam dopiero po komentarzu traktorka zauważyłam Twoje pytanie dla uściślenia miodu dajemy 1/4 kg a przechowywać go można i w naczyniu szklanym,też jest dobrze a zakryć można i ściereczką.
traktorek 23.12.2012 17:55
takiego nie znałam
indi 05.12.2012 23:30
a ja mam pytanie jaki jest duży ten słoiczek miodu? bo może być nawet litrowy, i czy może być inne naczynie niż kamienne?
kuklik 24.11.2012 21:41
ciekawy
pacpaw 07.11.2012 19:58
niczym wino - wyczekany lepiej smakuje
Grażyna13 23.10.2012 17:04
super :)
caralajna 27.09.2012 13:21
przyznam że nigdy nie robiłam takiego piernika, jestem z tych niecierpliwych i chcę jeść wszystko od razu ;)
Wacław 25.09.2012 09:55
fajny przepis !
gosia47-47 22.01.2012 08:50
pięknie wygląda :D
Justyna37 16.01.2012 15:30
Pyszny. Też taki robie
anemon 29.12.2011 08:32
U mnie piernik na Święta cieszy się zawsze dużym powodzeniem, a Twój wygląda tak, że jestem pewna, że by nam smakował.
ben-ka 09.12.2011 18:51
Dla mnie w tym roku piecze szwagierka:)cieszę się z tego powodu bardzo!
Ewa111 09.12.2011 17:04
akurat czas żeby taki upiec do do świąt zostały dwa tygodnie
ankaryba 11.09.2011 16:41
super
barbara11561 23.06.2011 13:15
Pyszny piernik:)
m1monika 19.06.2011 08:56
takie lubię;)
ben-ka 11.04.2011 13:43
hahahahaha ja też mam tylko 3 sztuki:) żałuję,że nie więcej !
IZABELA29 11.04.2011 11:35
pyszny i nawet taki sam talerz mam, 3 tylko
Mysiunia 05.04.2011 11:51
super przepis:)
MAŁY 24.02.2011 15:58
pysznie
MAR3STA 16.01.2011 22:38
super przepis!
agnieszka214 29.12.2010 05:49
bardzo dlugo trzeba czekac ale smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak