Sposób przygotowania

Cukier zrumienić na karmel,dodać miód i cukier mieszając rozpuścić składniki.
Po ostygnięciu dodać przesiana mąkę i jajka,wsypać przyprawę i wlać mleko z rozpuszczoną sodą.Ciasto dokładnie wymieszać,włożyć do kamiennego garnka,przykryć pergaminem ,obwiązać i wstawić do lodówki na 2 tygodnie.Po tym czasie ciasto wyjąć podzielić na części i piec każdy placek oddzielnie lub jako całość ok.50-60 minut.
Placki przekładać marmoladą i karmelem.
Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    bardzo ciekawy przepis
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Piernik ben-ki dojrzewany , ślicznie tak poprzekładany , w święta gościom był podany...
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    bardzo dlugo trzeba czekac ale smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    super przepis!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    pysznie
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    super przepis:)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszny i nawet taki sam talerz mam, 3 tylko
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    hahahahaha ja też mam tylko 3 sztuki:) żałuję,że nie więcej !
  • 2
    original
    Opublikowano

    m1monika

    takie lubię;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Pyszny piernik:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    akurat czas żeby taki upiec do do świąt zostały dwa tygodnie
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Dla mnie w tym roku piecze szwagierka:)cieszę się z tego powodu bardzo!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    U mnie piernik na Święta cieszy się zawsze dużym powodzeniem, a Twój wygląda tak, że jestem pewna, że by nam smakował.
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    Justyna37

    Pyszny. Też taki robie
  • 1
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    pięknie wygląda :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajny przepis !
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    przyznam że nigdy nie robiłam takiego piernika, jestem z tych niecierpliwych i chcę jeść wszystko od razu ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    super :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    niczym wino - wyczekany lepiej smakuje
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    ciekawy
  • 1
    original
    Opublikowano

    indi

    a ja mam pytanie jaki jest duży ten słoiczek miodu? bo może być nawet litrowy, i czy może być inne naczynie niż kamienne?
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    takiego nie znałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    indi - przepraszam,że wcześniej Ci nie odpowiedziałam dopiero po komentarzu traktorka zauważyłam Twoje pytanie dla uściślenia miodu dajemy 1/4 kg a przechowywać go można i w naczyniu szklanym,też jest dobrze a zakryć można i ściereczką.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    doskonały
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pyszny i pachnący

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !