Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno grzybowa wigilijna kapusta wg Buni:

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 1,5 szklanki
miód - do smaku
masło 3 łyżki
sos sojowy - do smaku
cebula 3 szt
borowiki 20 szt
Pieprz czarny grubo mielony Prymat - do smaku
podgrzybki suszone 1 litrowy słoik
kapusta kiszona 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno grzybowa wigilijna kapusta wg Buni:

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .

Potrawę zaczyna się przygotowywać 5 dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 2 godziny . Odstawić w zimne miejsce ( ja wystawiam na mróz na balkon ).w ciągu pierwszego dnia gotować kapustę jeszcze 2 razy po 2 godziny ,
Drugiego dnia namoczyć i ugotować grzyby . Odcedzić. Wodę z gotowania zostawić i dolać do kapusty . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez 2 godziny trzy razy w ciągu dnia wystawiając na mróz pomiędzy gotowaniem . Zostawić w chłodzie do następnego dnia .
Trzeciego dnia doprawić do smaku pieprzem , miodem , sosem sojowym .Dodać podsmażoną na złoto na kilku łyżkach oleju cebulę .
Czwartego i piątego dnia znów dusić 2 razy po 1 godzinie .
Wywar z gotowania powinien prawie całkowicie odparować .Kapustę trzeba mieszać i podgrzewać na bardzo małym gazie by sie nie przypaliła .

Trzeciego dnia po doprawieniu odkładam sobie porcję na farsz do pierogów z kapustą i grzybami , paszteciki, kulebiaki .
Po ugotowaniu oddzielam porcję na Wigilię a resztę mrożę w porcjach na zapas do łazanek z kapustą , jako dodatek do pieczonych mięs itp. . Mimo że w zasadzie na Wigilię potrzebuję na 2 osoby nie więcej niż 30 dag takiej kapusty robię dużą porcję bo jak już się gotuje to mogę jej zrobić na zapas .
Czasem robię też na jej bazie po Świętach bigos dodając mięsa które piekłam na Święta i wędliny które na Święta kupowałam .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 15.07.2012 14:01
musi być pyszna, jeszcze 5 miesięcy i będziemy jeść taka kapustkę:)
patusia 21.08.2011 13:43
Pycha, aż u mnie zapachniało :)
Gonia555 06.01.2011 17:28
Ja również :-)
agnieszka214 03.01.2011 08:37
uwielbiam
Henryka2 31.12.2010 21:31
Pachną aż u mnie!
iwa643 31.12.2010 07:51
tak ciekawy ten miód ja dawałam troche cukru ale miód lepszy
goofy9 28.12.2010 12:08
a ten niesamowicie mocny grzybowy smak i zapach nadają własnie borowiki :) w tym roku robiłam bardzo podobną kapustę. Zaciekawił mnie u Ciebie miód :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak