Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks drożdżowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 szklanka
mąka 1,1\\3 szklanki
masło 160 g
skórka kandyzowana 150 g
rodzynki 100 g
wiśnie kandyzowane 100g
rum 100 ml
jajko 4
drożdże 1 opakowanie
pergamin

Przepis i sposób przygotowania na: Keks drożdżowy

Do miseczki wkładamy najpierw rodzynki oraz skórkę kandyzowaną , polewamy rumem i odstawiamy na chwilkę. Następnie miękkie masełko ucieramy z cukrem dodając jedno jajko po drugim , mieszamy aż zacznie powstawać gładziutki krem.Wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami, oraz odcedzone rodzynki skórkę . Całość możemy już wymieszać .Formę do keksa obłożyć pergaminem, wlewamy najpierw połowę ciasta , ułożyć kandyzowane owoce i przykrywami resztę ciasta . Pieczemy w temp. 210 st na razie przez 20 minut , potem obniżamy temperaturę do 150 st i pieczemy 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 17.07.2012 21:07
mój ulubiony
babcia
babcia 17.07.2012 21:07
mój ulubiony
Marzena34 22.07.2011 16:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak