Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko (najlepiej w kąpieli wodnej) na mleku, dodając do mleka łyżeczkę masła i odrobinę soli. Ostudzić. Dynię obrać, odrzucić pestki, miąższ pokrajać w kostkę, skropić wodą, poddusić, przetrzeć przez sito. Jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać dynię, ryż i pianę z białek. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do tortownicy. Wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Zapiec w średnio gorącym piekarniku. Ten tort je się gorący z sosem waniliowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !