Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe \"tiramisu\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże ok 1\\2 kg
biszkopty podłużne 14 dag
śmietana 30% 150 ml
kawa zaparzona 100 ml
cukier 5 łyżek
cukier wanilinowy
koniak 3 łyżki
czekolada gorzka do ozdoby
ser biały 1\2 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe \"tiramisu\"

Dno małej formy prostokątnej formy lub tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ja użyłam foremki o wymiarach 15x21cm i wyłożyłam dno i boki papierem żeby deser było łatwo wyciągnąć do krojenia.

Na dnie formy ułożyć warstwę biszkoptów, nasączyć je połową kawy zmieszanej z alkoholem. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, wymieszać z twarogiem. Połowę masy serowej nałożyć na biszkopty, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć je kawą, przykryć pozostałą masą serową.

Na wierzchu ułożyć truskawki, udekorować stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawić do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.

Jeśli używa się tortownicy, należy zrobić tylko po jednej warstwie biszkoptów i sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak