Sposób przygotowania

Z 400 g mąki pszennej, świezych drożdży 14 g
1 jajko, 200 ml naturalnego jogurtu, 100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru robimy ciasto drożdzowe. odstwaimy w cieple miejsce by podwoiło swoją objętość.
150 g mąki, 100 g masła Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić, powstanie ciasto maślane.
Nadzienie: suszone grzyby moczymy na noc w wodzie. Garść kapusty kiszonej i garść świeżej gotujemy razem dodajemy cebulke pokrojona w kostkę, na końcu dodajemy grzyby pilnowac by sie nie przypaliło. Solimy i pieprzymy.
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli chcecie z nadzieniem to wtedy o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy robimy za pomocą goździków. Dziurki nożem.
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza666

    ciągle wszędzie wpadam na te prosiaczki...muszę je w końcu zrobić;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !