Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany tuńczyk z dodatkiem kukurydzy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuńczyk w sosie własnym 250 gram
Kukurydza z Puszki 225 gram
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 sztuki
pomidor 4 sztuki
ser feta 100 gram
mąka kukurydziana 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
fasola szparagowa 300 gram
chleb razowy 4 kromki
mleko 300 (niskotłuszczowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany tuńczyk z dodatkiem kukurydzy

Piekarnik rozgrzać do temp. 220 stopni.Fasolę pokroić na kawałki i wrzucić do garnka, następnie zalać wrzątkiem , doprowadzić na wolnym ogniu do ponownego wrzenia , wodę odlać i odstawić .W oddzielnym naczyniu rozrabiamy mąkę kukurydzianą z zalewą do tuńczyka, a w międzyczasie dodajemy mleko i mieszamy energicznie najlepiej trzepaczką do jajek :) tak przygotowany (sos) doprowadzamy do wrzenia aż zrobi się gęsty i bez grudek . Następnie do przygotowanego sosu wrzucamy kukurydzę ,dymkę,fasole i tuńczyka ciągle mieszając . (można doprawić solą i pieprzem wedle uznania ). Tak powstała masę nakładamy do naczynia żaroodpornego . Wymieszać w misce pomidory wraz z serem fetą i oliwą dodać do tego pokrojony w kostkę chleb i starannie wymieszać. Nakładamy to na wierzch naczynia żaroodpornego i można piec :)
Ok. 15 minut spokojnie wystarczy :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak