Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony z żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
boczek 4 plastry
Majeranek suszony Prymat 1 lyzka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól
olej roślinny 2-3 łyżki
cebula biała 1 sztuka
żurawina
Liść lubczyku suszony Prymat 1,5 łyzki
wino białe wytrawne 100 ml
oregano 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony z żurawiną

Mięso dokładnie myjemy, żurawinę należy opłukać, można moczyć przez 15minut w wodzie, lub białym winie. Schab przebijamy wzdłuż długim wąskim nożem i w tak powstały otwór wpychamy żurawinę. Lubczyk, majeranek, pieprz, oregano i drobno posiekany czosnek mieszamy dokładnie z olejem. Mięso nadziane żurawina nacieramy dość obwicie solą, a następnie mieszanką przypraw. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny, albo nawet dłużej.
Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia okładamy je plastrami boczku i cebuli. Zamykamy rękaw, robimy w nim kilka nakłuć. Wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 200stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak